Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme yönünde atılan adımlar kürelleşmenin de etkisiyle e-Dönüşüm’ün kapılarını araladı. Türkiye’de e-Fatura uygulamasının kullanımı; yasal zorunluluklar, uzaktan çalışma sistemleri, mali açıdan tasarruf sağlaması gibi pek çok nedenle daha fazla tercih edilir hale geldi.
Sektörün ilk özel entegratör şirketlerinden biri olarak Türkiye’de e-Fatura uygulamalarına geçiş süreci ve bu süreçte Digital Planet’in yer aldığı konuma bakıldığında çok kısa bir zamanda büyük ve önemli adımlar atıldığı görülüyor. e-Fatura uygulamaları ilk olarak telekom şirketlerinin ve bankaların çok amaçlı fatura ihtiyaçlarından doğdu. e-Fatura uygulamalarına ilk etapta telekom ve enerji sektöründen toplamda 6 firma 2008 yılında geçiş yaptı. Bu firmalardan 5 tanesi Digital Planet ile çalışmaya başladı. EFKS (Elektronik Fatura Kayıt Sistemi) tebliği ile ilk geçişi Digital Planet yapmış oldu. Digital Planet ile e-Fatura’ya ilk geçiş yapan firma ise Türk Telekom oldu. Ardından 4 firma daha yine Digital Planet entegratörlüğünde EFKS uygulamasına geçiş yaptı. Digital Planet; başta Türk Telekom ve Vodafone olmak üzere büyük ve küçük ölçekli, 30 bini aşan müşterisine e-Fatura hizmeti vermeye devam ediyor.
e-Fatura Kullanıcılarının Sayısı Hızla Artıyor!
e-Fatura uygulaması liderliğinde; e-Dönüşüm süreci yaklaşık 20.000 firmanın geçişi ile başladı. Devamında ise zorunlu geçiş kapsamında belirlenen ciro alt sınırının düşmesiyle e-Fatura’ya geçiş yapan firma sayısı arttı ancak asıl artış 2019 Ekim ayında GİB tarafından yayımlanan tebliğ ile oldu. 2018 veya müteakip yıllık cirosu 5 milyon TL’yi aşan mükelleflere 1 Temmuz 2020’ye kadar e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilmesi, birçok firmanın e-Dönüşüm’e geçiş yapmasına neden oldu. 2019 yılının sonunda ağırlıklı olarak yasal zorunluluk nedeniyle e-Fatura’ya geçiş yapan kullanıcı sayısı 200bin civarındaydı. 2020 yılındaki Temmuz geçişleri ve buna ek olarak Covid-19 gündemi nedeniyle uzaktan çalışma sistemine geçen şirketlerin gönüllü geçişleriyle birlikte kullanıcı sayısı 330 bine ulaştı.
Sistemlerden geçen e-Fatura sayısı, milyon seviyelerinden milyar seviyelerine kadar yükseldi!
Geçtiğimiz 5 yılda oluşturulan fatura sayıları milyon seviyelerinden milyar seviyelerine çıkarken, Digital Planet entegratörlüğünde e-Dönüşüm hizmeti alan 30 bin mükellef yıllık ortalama 1,4 milyar fatura döngüsü oluşturuyor. Digital Planet olarak sistemlerimizden geçen e-Fatura adedi 2019 yılında 7.3 milyar iken 2020 yılında 7.9 milyara yükseldi.
Türkiye’deki e-Fatura uygulamalarının iyileştirilmesi için neler yapılabilir?
e-Fatura uygulamalarının iyileştirmesinde en fazla etkiye sahip 2 kol bulunuyor. Bunlardan biri denetim mekanizmaları, diğeri ise mükellefler. Öncelikle denetim mekanizmaları tarafından Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) niteliklerine yeterince uymayan firmaların denetlenmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra, tüm e-Fatura mükelleflerine bu işin basit bir iş olmadığı, faturanın içerdiği bilgiler nedeniyle oldukça kritik bir belge olduğu ve güvenli şirketlerden hizmet almaları gerektiği anlatılmalıdır.