Avantajlarından yararlanmak ya da yasal zorunluluk nedeniyle e-Arşiv başvurusu yapmak isteyen işletmelerin, öncelikle e-Fatura uygulamasına kayıt yapması gerekir. Yani e-Arşiv başvuru sürecinin ilk adımı, e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak olmaktır. “e-Arşiv başvurusu nasıl yapılır?” sorusuna cevap olaraksa iki farklı yöntem bulunur:
– Doğrudan Entegrasyon
İlki firmaların kendi bilgi işlem sistemlerini kurmalarıdır. Bunun için altyapı, yazılım, 7/24 aktif sunucular ve kesintisiz gönderim ile denetlemeyi karşılayacak gerekli personel gibi ihtiyaçları karşılamak gerekir. Bu tip hazırlıklar yapıldıktan sonra GİB’e başvurmak ve gerekli testleri tamamlamak şarttır. Yani e-Arşiv başvuru şartları ve süreci doğrudan entegrasyonda zahmetlidir.
– Özel Entegratör
e-Arşive geçiş için diğer yöntem, GİB’den izin almış özel entegratörlerle iş birliği yapmaktır. Gerekli bilgi işlem altyapısı, yazılım, personel ve destek birimleri 7/24 hizmet vermeye hazır olan özel entegratörler, elektronik arşiv raporlamasında kullanılması gereken mali mühür ve zaman damgasını da kendileri sağlayabilirler. Bu e-Arşiv geçiş yöntemi sayesinde firmalar, ekstra efor sarf etmeden yasal zorunlulukları ve uluslararası fatura uyumluluğunu karşılayabilir.